čtvrtek 10. května 2012

Co je to MANGA ?

Manga:

je japonské označení pro komiks, kreslený stylem , který se vyvíjel v japonsku po druhé světové válce. Podle některých zdrojů má tenhlé styl kresby mnohem delší historii, sahající sahající do 11. - 13. století.

Manga je v Japonsku velmi oblíbenou a čtou ji nejenom děti, ale i dospělí a údjaně pokrývá 40 % všech tištěných publikací v Japonsku. 

Styl kresby, který je pro mangu typický, zhrnuje velké oči, rafinované tvary účesů, malý a špičatý nos, různé velikosti a tvary bublin a časté používání citoslovcí. Manga je na rozdíl od anerických komiksů tištěná jedinou barvou( kromě prvních stran knihy) a také se vyznačuje opačným směrem čtení, tedy z prava doleva.

Ve světě se výrazem manga označuje především komiksy vydané v Japonsku. Komiksy s podobným výtvárným pojetím ale vznikají i v jiných zemích.Např. v Koreji ( těmto komiksům se říká manhwa) Číně ( především v Hong Kongu a říká se jim manhua) USA a Taiwanu. také v ČR začínají vznikat  první díla, která napodobují tento styl. V roce 2009 vyšel první český sborník mangy Vějíř. Od té doby jeho díly vychazejí každý rok.


Vějíř 2009, 2010, 2011, 2012 :


Žádné komentáře:

Okomentovat